
Vederlag som ivaretar mangfoldet av lokalradioer i hele landet
Lokalradioer over hele landet har de siste ukene mottatt faktura på vederlag fra Tono som i vesentlig grad overstiger det man skulle forvente. Etter å ha gått gjennom vederlagsmodellen til Tono sammen med advokat, har vi identifisert tre vesentlige svakheter som kan gjøre kravene ulovlige.
- Vederlag basert på potensielt antall lyttere mener vi er grovt urimelig, og således ulovlig. Vi kan oppsummere bakgrunnen for dette med:
1. Modellen ble opprettet tidlig på 90-tallet da vi stort sett bare hadde NRK P1 og enkelte lokalradioer, ingen strømmetjenester, DAB, podkaster, titusener av nettradioer, etc. Situasjonen er en helt annen i dag.
2. Ny lovgiving i EU påla TONO/GRAMO å prise musikkbruk om til prinsippet om musikk som handelsvare for deg som bruker av musikk. Norsk lovgiving ble også oppdatert på området i 2021. TONO ble dømt etter denne nye lovgivingen da de tapte i saken mot Oslo-filharmonien juni 2023.
3. Ifølge SSB er det rundt 4 % av befolkningen som lytter til lokalradio, mot 23 % i 1991 og antallet lytterminutter er halvert. 90 % av lyttingen og verdien av musikk som handelsvare er dermed borte.
4. Ifølge SSB er det 38 % av landets innbyggere som lytter til radio med DAB, og ikke 100 % som modellen legger til grunn.
5. Størsteparten av landets innbyggere lytter til radio morgen og ettermiddag. Modellen legger til grunn at 100 % av befolkningen hører på radio gjennom hele natten, mens de sover. - Vederlag basert på lyttertall har store svakheter.
1. Den vil være ulovlig når det er forskjellsbehandling og undersøkelsen er diskriminerende.
Vederlagsmodellen er i dag låst til en radioundersøkelse ikke alle har mulighet til å delta i. Den forutsetter medlemskap i Lokalradioforbundet hvor enkelte lokalradioer er nektet både medlemskap og undersøkelse.
2. Den aktuelle undersøkelsen har en kostnad på godt over 100.000 kroner i året, som i mange tilfeller vil overstige vederlagets størrelse og den økonomiske evnen for enkelte lokalradioer. Det vil i seg selv gjøre vederlagsmodellen urimelig og således ulovlig. - Vederlag basert om omsetning kan være justert ulovlig.
Vederlagsmodellen har en svært høy prosentsats av omsetningen på 7,5 % av årlig omsetning. Denne andelen gikk uten forklaring opp fra 5,8 % i 2018.
I England er tilsvarende modell satt til fra 3 % for radioer med en omsetning på under 13 millioner kroner, 4 % med omsetning på under 26 millioner og 5,25 % for de som har høyere inntekter.
TONO må nå bevise at verdien av musikk som handelsvare har øket, samtidig som de må forklare hvordan dette henger sammen med at 90 % av lyttingen og inntektene er borte fra lokalradio i den skarpe konkurransesituasjonen.
Disse momentene er Tono konfrontert med gjentatte ganger, uten at det har vært mulig å få noe saklig tilbakemelding på innsigelsene. Dette er bakgrunnen for at vi har engasjert advokat i saken.
Det er i denne sammenheng også viktig å ta meg seg at de ulovlige forholdene oppsto for en tid tilbake og at lokalradioene som er berørt kan ha krav på å få sine vederlag beregnet på nytt, med tilbakebetalinger fra Tono. Det mest naturlige er å se på alle vederlagene fra tilbake i 2018.
Siden 2023 har vi jobbet sammen med advokatene for å konfrontere Tono med innsigelsene og kreve saklige svar på disse problemstillingene. Vi har fremme følgende forslag til minnelig løsning:
- Vederlagsmodellen basert på potensielt antall lyttere opphører
- Legge satsene fra den Engelske modellen til grunn også i Norge
- Den nye lytterundersøkelsen med InFact og Norsk regnesentral må kunne legges til grunn for vederlag, men aller helst jobber vi for kun å ha en omsetingsbasert modell (kan være godtatt – vi avventer bekreftelse).
Problemstillinger du må være oppmerksom på
Når det gjelder GRAMO, er det kommet et balansert forslag til vederlagsmodell vi kan støtte. Der har vi hatt en svært god og konstruktiv dialog. Den modellen tar utgangspunkt i den amerikanske vedrelagsmodellen med Pay-Per-Play og er platformnøytralt (lik for nettradio, DAB og FM). Forslaget fra Gramo er et vederlag på 30 øre per sang spilt. Spiller du 10 sanger i timen i 365 dager, vil dette koste radioen din 26 280 kroner.
TONO er langt mer krevende å forholde seg til, selv om begge vederlagsorganisasjonene må forholde seg til de samme lovene, og de store radioene er i all hovedsak bakgrunnen for problemene.
Etter to år med inngående analyse av problemstillingen, er det også tydelig hvorfor denne problemstillingen ikke er tatt tak i tidligere. Problemet er at de store radioene representert i Lokalradioforbundet har hemmelige private avtaler med Tono som gir dem store rabatter, en konkurransefordel de naturligvis ikke vil gi fra seg. TONO bekrefter denne situasjonen. Vi krever avtalene fra de siste 10 årene fremlagt i en sak som etter planen skal opp for Oslo tingrett i uke 37.
Lokalradioforbundet har aktivt motarbeidet vårt arbeid med å få rettferdighet og rimelige vederlag for norsk lokalradio. Blant annet har ledere deltatt i monitorering og rapportering av konkurrenters radioer til fordel for TONO. Dette kom frem under første runde i Oslo tingrett i februar 2025.
Konsekvensene ved Lokalradioforbundets villedende informasjon, skadelige handlinger og mangel på vilje til å ta TONO-saken på alvor:
* Nettavisen: Lokalradio saksøker Tono: – Må betale 691 prosent av omsetningen
* BA: Radiokanalen står i fare: – De har satt oss i en meget vanskelig situasjon
Spredning av villedende informasjon for å fremme privat virksomhet
Lederne i forbundet har i en årrekke spredt uriktig informasjon om vilkårene for vederlag. Her må man være klar over at loven er lik for alle og det er ikke lovlig adgang for diskriminering av noe slag. Likevel sprer ledelsen i forbundet systematisk informasjon om at det er dyrere med vederlag om din radio blir distribuert på Riksblokk II, og at man i Lokalradioforbundet ikke forhandler avtaler som inkluderer Riksblokk II-radioene. TONO fikk nå i mars oversendt dokumentasjon på slike påstander, noe som resulterte i en umiddelbar irettesettelse mot ledelsen i forbundet. Vi fikk skriftlig bekreftelse på denne kommunikasjonen. Dersom ledelsen gjentar denne falske informasjonen nå, vil det få konsekvenser. Bakgrunnen for å spre slik villendene informasjon må sees i sammenheng med at Riksblokk II konkurrerer med de “ulovlig” sammenslåtte lokalblokkene.
Riksblokk II ble bygget for radioene som ville ha større dekningsområder. Lokalblokkene var aldri ment å slåes sammen til gigantiske landsdelsnett i konkurranse med Riksblokk II. Lokalblokkene skal det vernes om for å ivareta interessene til de små vanlige lokalradioene.
De store radioene har drevet en aggressiv kamp mot andre lokalradioer for å frata dem FM-konsesjonene. Denne kampen startet allerede på midten av 90-tallet. Siden den gang er lokalradiokonsesjoner gjort om til omformere for å videresende de store radioene. På den måten er lokalradioene lagt ned og skiftet ut med musikk fra en datamaskin i sentrale strøk. Dette har åpenbart ikke noe med lokalradiodrift å gjøre. Det må utformes en definisjon på hva lokalradio er og hva seminasjonal radio er. Videre må vederlagene utformes åpent rundt denne problemstillingen. Hemmelige rabatt-avtaler for de store radioene kan ikke aksepteres.
Sammenslåingen tjener bare de store radioene som vil drive seminasjonal radio. De små lokalradioene tvinges på denne måten inn i et system hvor de må subsidiere ambisjonene til de store radioene. Kostnadene blir store og radioene blir avhengige av statsstøtte for å kunne sende på DAB. Mesteparten av den årlige støtten fra Medietilsynet har de siste årene dermed gått med på å finansiere dekningsambisjonene til de store radioene. TONO tjener også på denne konstruksjonen, ettersom de krever vederlag på all støtte fra Medietilsynet.
Misbruker sin dominerende stilling i ledelsen av forbundet
Vi må også se på hvordan viderefakturering av sendeleie skjer. Ledere i forbundet, de store radioene, kommer inn etter at avtale med anleggskonsesjonær er inngått og krever at faktura skal gå til deres private selskaper i stedet og at de små anleggskonsesjonærene da må gi dem en rabatt – om de vil beholde avtalen og inntektene.
De store radioene holder igjen betaling i mange måneder og skaffer seg på den måten kreditt på de små anleggskonsesjonærenes bekostning (kan være et omfang på millioner av kroner). De tar også et påslag som gjør denne virksomheten svært lukrativ og påfører resten av bransjen store økonomiske tap, og gir lederne mye makt.
Denne problemstillinger førte i mars 2025 til at Radio 316 måtte avslutte sine sendinger på Vestlandet. Vi anbefaler alle som utsettes for en slik fiendtlig mellomfakturering å kreve direktefakturering og om nødvendig avslutte slike avtaler. Vi mener slik aktivitet i seg selv vil være i strid med relevant lovgiving og vilkårene for innholdskonsesjon. Saken er klaget inn for Medietilsynet.
TONO/GRAMO-kampen henger også sammen med innsatsen for å redusere driftskostnadene
Lokalradioene må være klar over at det i dag er fullt mulig å etablere og drifte DAB-anlegg, nesten uten kostnader. I TheRadioHub kan du ta i bruk multiplekser og enkodere kostnadsfritt. Du kan fra én DAB-sender, videresende til andre DAB-sendere med rimeligere teknologi (slik du er vant med på FM) og Medietilsynet dekker 80 % av kostnaden med etablering og drift. Dette er såpass enkelt at alle vil kunne digitalisere i dag. Spør oss om hvordan – hjelp er gratis.
Lokalradioforbundet er drevet med demokratisk autoritarisme og politisk forfølgelse
De som stiller kritiske spørsmål eller har andre ideer om hvordan utfordringene kan løses, blir raskt ekskludert eller nektet medlemskap i Lokalradioforbundet. Dette skjer både for å stenge ute meningsytringer og for å skade konkurrenter, samt av lederne å påtvinge konkurrenter skyhøye TONO-vederlag. Denne autoritære og udemokratiske ledelsen av forbundet er årsaken til at RADAR-lokalradioforening ble opprettet.
Vedtaket fra årsmøte i 2024 om å utestenge alle som melder seg inn i andre forbund, illustrerer denne problemstillingen.
Da utestengte lokalradioer gikk sammen om å lage en ny lytterundersøkelse, var ledelsen i forbundet også involvert i en kampanje for å skade omdømmet for den nye undersøkelsen, noe som endte med at TONO gikk ut for å advare mot undersøkelsen. Nå i 2025 har TONO snudd i denne saken. Den nye lytterundersøkelsen er betydelig overlegen den gamle KANTAR-undersøkelsen og gir alle landets lokalradioer muligheten til å øke sine inntekter og redusere kostnadene. Les mer om undersøkelsen her…
Bli med oss i kampen for rettferdighet og la oss sammen danne grunnlaget for mangfold og bærekraftige små lokalradioer over hele landet.